Råd ved trappekjøp: sving- eller rett trapp?

Det er selve trapperommet som avgjør om man kan ha rett trapp eller svingtrapp, så for å få plass til drømmetrappa: planlegg trappeløsningen tidlig i byggeprosessen.

Trappa er en viktig del av interiøret, og uansett hvilken stil man velger - basis, tradisjon, klassisk eller moderne, kan trappene fås som ulike typer. De to hovedtypene er rett trapp og svingtrapp. En mellomting er repostrapp, som er to rette trapper satt sammen med et repos - en trappeavsats -mellom. Svingtrappene og repostrappene kan både være 90-graders og 180-graders.

Tuva 180 Repo Vangelos Hvd
Trappemodell TUVA som 180-graders repostrapp over flere etasjer. Legg merke til at trappen har usynlig vange.

Trapperommet avgjør

Det er utformingen av trapperommet som avgjør hvilken trapp man trenger og kan ha. For den som bygger nytt eller restaurerer et hus, er det derfor lurt å planlegge trappeløsningen tidlig i byggeprosessen, slik at det settes av nok plass til den trappa man har mest lyst på.

Men om du er sent ute, så ikke fortvil: en trapp som er avbildet som rett trapp i katalogen eller på nettsiden, kan i de aller fleste tilfellene også leveres som svingtrapp eller repostrapp - og omvendt.

Fennikel 90 Sving Sort Hovedbilde
Trappemodell Fennikel som 90-graders svingtrapp.

90-graders svingtrapp på topp

Det er høyden, samt lengden på de tre sidene i trapperommet som avgjør hvilken trapp man får plass til. Arealmessig er det 90-graders svingtrapp som tar minst plass, og det er kanskje grunnen til at den trappetypen er bestselgeren.


- Halvparten av trappene vi selger er 90-graders svingtrapp, og ca. 80% av det resterende er 180-graders svingtrapp. Av det totale volumet selger vi ca. 10-15% med rette trapper, sier Espen Eriksen i Trapperingen.

Trappetype Rett Sving Repos
Av trappetyper kan man velge mellom repostrapp (90-graders og 180-graders), rett trapp og svingtrapp (90-graders og 180-graders).

Komfort og trygghet

Trapper er skreddersydd til det enkelte trapperom, og enten det er nybygg eller restaurering, kommer Trapperingen og tar mål og gir råd om hvilken trappetype man kan ha sett i forhold til trapperommet og omgivelsene forøvrig.

- Trappa skal være god og trygg å gå i, og bygd i henhold til tekniske forskrifter, og da tar vi blant annet hensyn til høyde og dybde på trinnene, slik at det blir riktig stigningsvinkel i trappa, sier Eriksen.

Trappemanual fra Norske trevarer

Se og last ned trappemanualen fra Norske trevarer. Trappemanualen beskriver gjeldende regelverk, og gir anbefalinger som kan gi bedre løsninger enn det forskriften setter som minimumskrav.