Ny trapp i Telegrafen

I arbeidet med gjenoppbyggingen av den mer enn 200 år gamle bygningen "Telegrafen" i Drøbak, kan man ikke ta noen snarveier for å få det beste resultatet. Man må rett og slett ta trappa.

– Trapper er gøy generelt, men dette er spesielt gøy, sier Kurt Sjøvold, selger ved Trapperingen TRE TRAPP AS. Han sitter ved toppen av det som skal bli den nye trappa i den gamle telegrafstasjonen i Drøbak. Bygget, som ble oppført rundt 1790, skal nå gjenskapes til fordums prakt etter skadene fra storbrannen i 2015.

Nøyaktighet viktig for et godt resultat

I arbeidet med gjenoppbyggingen er det flere faktorer man må ta med i beregningen for at trappa tilslutt skal passe perfekt inn der den er tenkt.

– Vi tar flere kontrollmålinger  til trappa vi skal produsere, og spesielt på prosjekter som dette så må vi ta flere målinger underveis fordi ting endrer seg, og da må vi må gjøre de riktige tilpasningene, sier han. Han legger til at det er en helt egen prosess å lage et prosjekt som i Telegrafen.

– Trappa i sin helhet blir montert og tilpasset i fabrikken, før den blir demontert og overflatebehandlet. Tilslutt blir den sendt ut for montering, sier Sjøvold.

Inspirasjon fra arkivet

Det ble levert fire trapper til prosjektet og Sjøvold forteller at byggets hovedtrapp blir den mest spektakulære med messingdetaljer og profilerte trinnkanter. For at trappene skulle stå i stil med resten av bygget ble det tatt et dypdykk i gammel, lokal bygghistorie for å gjenskape trapper med tidsriktige detaljer.

– Vi var på biblioteket i Drøbak og tittet på rekkverk fra samme tidsperiode for å få litt inspirasjon, sier han.

Vil du se nærmere på det endelige resultatet, kan du ta turen innom Telegrafen i Storgata i Drøbak.